sobota, 12 stycznia 2013
Uwielbiam tą zupę . Lubię nagotować jej cały gar , pójść na spacer z synkiem i po powrocie zajadać się pyszną , sytą i wciąż gorącą zupą.
Składniki ( na pól gara) :
- ok 500g wołowiny z kością lub baraniny z kością
- 5-6 łyżek kaszy jęczmiennej
- 1 duża cebula
- 1 por
- 1/8 kapusty włoskiej (zimą i jesienią - kapustę można pominąć)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- tymianek i kurkuma - szczypta
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki imbiru
- pieprz czarny
- szczypta soli morskiej
- ew. wegeta domowej produkcji (do smaku)
- szczypta bazyli
- zielona pietruszka ( garść)
- majeranek szczypta
- kminek mielony 1/2 łyżeczki
Wykonanie:
- Do 2-3 litów wrzącej wody dodać:
szczyptę tymianku i kurkumy
mięso
kmink mielony
kaszę jęczmienną
liść laurowy
ziele angielskie
1/2 łyżeczki imbiru
- Gogotować ok. 1,5godz ( lub 30 min w szybkowarze)
- Potem dodać drobno pokrojone cebule i pory i
- 1/4 główki kapusty włoskiej drobno posiekanej i pokrojoną kalarepę (wersja na lato; zimą pominąć ten fragment)
- Dodać łyżeczkę wegety, soli do smaku, szczyptę bazylii, garść zielonej pietruszki lub innej pokrojonej zieleniny
- Dodać szczyptę majeranku, wrzącą wodę do uzupełnienia ilości zupy,
- Dodać drobno pokrojone marchewki, dużą pokrojoną pietruszkę, pokrojone ziemniaki
- gotować ok. 1/2 godz. (do miękkości jarzyn)
- dosmakować: pieprzem,solą, zieloną pietruszką
- Orginalny Przepis pochodzi z ksiązki Anny Ciesielskiej
środa, 07 listopada 2012
Ten pudding robię zawsze jak moje dziecko dostaje kataru , a przy jesiennej pogodzie to się zdarza . Podaję memu 2 latkowi taki pudding 3x dziennie + normalne wszystkie gotowane ciepłe posiłki. Katar znika w przeciągu 1-2 dni. Polecam ten pudding wszystkim dzieciom ale także i dorosłym.
Składniki:
- 250 g kaszy jaglanej ( 1 miarka )
- ok 500 ml zimnej wody (2 miarki)
- pół szklanki mleka
- 170 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 3 łyżki miodu naturalnego
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki imbiru
Wykonanie:
- Kaszę dobrze przepłukać zimną wodą i wsypać do garnka
- Zalać wodą (2 x więcej niż kaszy)
- Dodać przyprawy, zamieszać i gotować aż do wyparowania wody. Ewentualnie mieszać aby kasza się nie przypaliła .
- Następnie dodać mleko zwykłe i skondensowane oraz miód.
- Gotować aż pudding będzie bardzo gęsty. Mieszać dość często aby kasza się nie przypaliła.
- Dużo zdrowia i smacznego życzę


Bardzo dobrze gotuje się ten pudding w garnku do gotowania ryżu.
sobota, 24 września 2011
Lubię takie dania , szybkie smaczne i zdrowe
Do robota kuchennego wsypałam/wrzuciłam
3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
szczyptę kminku
małą rozgotowaną marchewkę ( z zupy)
jedno jajko
szczyptę imbiru
2 ziarnka soli morskiej
zmiskowałam to bardzo dokładnie
Nastepnie dodałam ,
szczyptę natki pietruszki
szczypte kozieradki
szczyptę kminku
nagrzałam patelnie
roztarłam na niej kropelkę oliwy
i usmażyłam z dwóch stron tego smacznego omleta, które właśnie moje dziecko zjadło na kolację

wtorek, 20 września 2011

Dla małego dziecka zdrowo jest podawać gotowane owoce. Surowe owoce maja kwas , który niekorzystnie działa na układ pokarmowy. Coś w tym jest , skoro jabłka działają przeczyszczająco.
Zrobiłam dziś dla nas Cynamonowo -miodowe jabłka na parze
Do garnka wstawiłam wkładkę do gotowania na parze

wlałam wode poniżej poziomu tej wkładki
i zagotowałam.
W międzyczasie wziełam 3 jabłka
przekroiłam je na pół
wydrążyłam nasiona
i posypałam wszystko szczypta kurkumy
maźnęłam lekko miodem
posypałam cynamonem
i położyłam na tą wkładkę do garnka.
Gotowałam 30 minut.
Po tym czasie wyłączyłam gaz .
Jabłka się studziły.
Później moj mały Synek zjadał jedną połóweczkę ze smakiem.
Polecam jabłka po roczku .Najlepiej wiosną i latem. Jesienią i zimą tylko od czasu do czasu.
poniedziałek, 19 września 2011
Ugotowałam zupę na parę dni. O jak fajnie , nie muszę codziennie siedziec przy garach , zwłaszcza jak jest tyle innych ciekawych rzeczy do robienia z 15-cznym dzieckiem .
Danie na dziś , jutro i pojutrze … tadddaaammmm :
Zupa krem brokułowo-kalafiorowa dla całej rodziny
Do dużego garnka ( min 5 litrów)
Wlej ok 2 litry wody i zagotuj
Dodaj:
Dużą szczyptę tymianku
Dużą szczyptę kurkumy
Dużą szczyptę kminku
Dużą szczyptę pieprzu
Liść laurowy
4 ziela angieslkie
600 gram żeberek wieprzowych
Dużą szczyptę soli morskiej
Gotuj 30 minut w szybkowarze lub 1,5 w normalnym garnku
Natępnie dodaj
Łyżeczkę natki pietruszki
Dużą szczyptę majeranku
Pół łyżeczki oliwy z oliwek lub kawalątek masła
2 ziemniaki ( wszystkie warzywa najlepiej drobno pokroić aby szybciej się ugotowały , poza tym więcej ich się zmieści do garnka).
4 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 płaska łyżka kaszy kukurydzianej
1cały lub pokrojony brokuł
1 cały lub pokrojny kalafior
Płaską łyżke płatków owsianych
1 cebulę
2 duże ząbki czosnku
Dużą szczyptę imbiru
Dużą szczyptę pieprzu czarnego
Dużą szczyptę pieprzu cayenne
Dużą szczyptę kolendry
Szczyptę soli morskiej
Zagotować i gotować około 30 min aż warzywa będa bardzo miękkie.
Wyjąć żeberka .
Następnie zmiksować blendrem
Dodać łyżeczkę soku z cytryny
Małą szczypte tymianku
Małą szczypte kminku
Zupa gotowa. Dla mego 15-cznego Synka dodatkowo ugotowałam a wreczrozgotowałam 6 ziemniaków ( wrzątek , tymianek , ziemniaki , kminek) i dodatkowo do każdej porcji zupy dokładam ziemniaka aby zupa była gęstsza. Wyszło mi 6 dużych słoików zupy + 2 talerze zupy.

ps. Zupę można podawać od roczku ze względu na ochładzające działanie wieprzowiny. Zupę bez mięsa można gotować już od 9 miesiaca
sobota, 17 września 2011
Zastosowanie:
Cytrynówka przeznaczona jest dla dzieci zdrowych od ośmiu miesięcy i dla dzieci alergicznych od 1,5 roczku.
Wykonanie:
Do 1 szklanki wrzątku dodać 1/2 łyżeczki soku z cytryny i miód do smaku.
czerpakiem z Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych
piątek, 16 września 2011
Omlet pszenno-kukurydziany

Wróciłam dziś z Synkiem z długiego spaceru i jako że obydwoje byliśmy głodni , przygotowałam mu szybkiego omleta przed właściwym obiadem czyli schabem pieczonym , który upiekłam wczoraj.
Omlet robi się szybko
rozgrzałam patelnię i wlałam na nią
- kroplę oliwy ( którą roztarłam pędzelkiem )
do dzbanka wrzuciłam
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżkę maki pszennej
- 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej
zmiksowałam to i dodałam
- szczyptę cynamonu i
- szczyptę imbiru
Smaży się chwilkę na każdej ze stron i zaraz nasze dziecko może to zajadać . Można podawać od roczku ze względu na białko , z samym żółtkiem można podawać wcześniej jak dziecko już umie gryźć.
smacznego dzieciaczkom życzę ( ps mi też ten omlet smakuje)
czwartek, 15 września 2011

Udało się ! Upiekłam schab , pierwszy raz w moim zyciu , na dodatek wyszedł smaczny i w miarę soczysty. Mój Mały Synek zajadał się nim ze smakiem.
Soczysty pieczony schab dla dzieci i dorosłych smakoszy
2 kg schabu z dziurą w środku , trochę rozbiłam tłuczkiem
Natarałm z każdej strony i w środku
0,5 łyżeczką soli morskiej
1 łyżeczką soku z cytryny
0,5 łyżeczką bazyli
0,5 łyżeczką kurkumy
0,5 łyżeczką majeranku
1 łyżeczką oliwy z oliwek
0,5 łyżeczką kminku mielonego,
0,5 łyżeczką imbiru
0,5 łyżeczką pieprzem czarnego
0,5 łyżeczką pieprzu cayenne
Zaszurowałam to tymi samymi sznurkami , które były razem ze schabem
Do środka włożyłam 3 ząbki czosnku i jedną pokrojoną cebulę
Zapakowałam to w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 7 godzin
Po południu czyli po 7 godz
Nagrzałam piekarnik elektryczny do temp 200 stopnii ( to jest max dla foli , można na wyższą temp jeżeli masz taką folię )
Włożyłam schab do rekawa do pieczenia , zawiązałam i położyłam na blaszkę do pieczenia.
Piekłam przez 15 minut w temp 200 stopnii
Następnie piekłam przez 2 godz w tem 135 stopni
Po 2 godz wyłączyłam piekarnik i zostawiałm mieso na około 1 godz
Natepnie wyjełam mięso , sok przelałam do garnka ( na sos dla dorosłych).
Schab był już gotowy do jedzenia i zaczał być jedzony przez mojego małego Synka z wielkim smakiem ( wyrwał mi z ręki ).
Mięsa nie trzeba specjalnie rozdrabniać jak dziecko już gryzie , schab sam się ładnie rozchodzi .
Polecam dla dzieci od 1 roku.
Dla dorosłych polecam z musztardą lub chrzanem z ćwikłą
Smacznego

niedziela, 04 września 2011
Mam czasem takie dni. Nic mi się nie chce ,nic a nic. Gotować też mi się nie chce. Ja mogę zjeść prawie że cookolwiek ,ale moje dziecko już nie. Synkowi podaję dobre i zdrowe jedzonko. W takie dni cieszę się ,że wekuję i mroże ….oh …. Wekowane obiadki się skończyły , ale coś tam jeszcze w zamrażarce jest. Mroże max na 3 tyg- to jest tak zwane krótkie mrożenie . Wyjętą potrawę zagotowuję i jeszcze chwilę gotuję oraz dodaję szczyptę imbiru , aby przywrócić energię jedzeniu.
Ps. W moich przepisach znajdziecie często kasze : jeczmienną , gryczaną niepaloną , jaglaną , kukurydzianą oraz płatki owsiane , czasem ryż . .Używam ich jako zagęszczaczy a dają one dodatkowo mojemu dziecku dużo witamin i minerałow.
Pewnie też zauwazyłyście , że długo gotuję. Tak , to jest bardzo ważne alby wszystko było dobrze ugotowane a czasem rozgotowane , jest wtedy lepiej trawione i przyswajane przez dzieci. Gotuję w szybkowarze , co skraca czas gotowania o 66 % , czyli czas zawsze nastawiam na 1/3 który jest w przepisie.
Dziś mojemu kochanemu Synkowi podałam
Duszonkę warzywno-kaszową dla roczniaków
Do ok 3 szklanek wrzątku dodałam:
szczyptę tymianku i kurkumy,
4 marchewki , szczyptę kminku, 1/5 łyżeczki masła ( mozna dodać 5–6 kropli oliwy z oliwek) , 1-2 łyżki kaszy kukurydzianej i/lub jaglanej
1 dużą cebulę, ok 1/3 brokuła , szczyptę imbiru, szczyptę pieprzu białego, 1 łyżkę płatków owsianych
sól do smaku ( sól morską polecam)
ew. zimna woda jeżeli widać ze jest potrzebna
1 łyżeczkę posiekanej pietruszki zielonej,
Gotuj do miękkości ok. 30–40 min. ubij tłuczkiem lub zmiksuj
i dosmakuj:
około 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
ociupinką masełka bądź oliwy z oliwek;
szczyptą pieprzu
Zagotuj i gotowe.
Te danie może służyć jako danie główne albo jako dodatek do obiadu …
Smacznego dzieciom życzę. Mój Synek zjadł całą zawartość tej salaterki.
Duszonka warzywno-kaszowa dla roczniaków
Inspiracje czerpię z mojej ulubionej ksiązki kucharskiej Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych
niedziela, 28 sierpnia 2011
Czasem robię taką zupkę memu Synkowi i dodaje wszystko co mam pod ręką ,no prawie.Zupkę można podawać dzieciom od 6 miesiąca. Polecana również dla alergików.W podanych przeze mnie przepisach , ważne jest aby dodawać wszystko w takiej kolejności jak podaję. Niczego nie pomijać, a jeżeli dodawać to w odpowiednim smaku pięciu przemian.
Zupa z różnymi kaszami dla małych dzieci
Do 1 litr gotującego wrzątku, dodaj szczypte tymianku,
ok. 7 dag cielęciny z kością, szczypta kminku,
szczypta imbiru,1 ziele angielskie, ½ liścia laurowego
½ łyżeczki soli.
Gotuj 1,5 godziny i dodaj:
łyżeczkę suszonej natki pietruszki lub 2 gałązki świeżej , szczyptę bazylii,
szczyptę kurkumy, 1 łyżka kaszy gryczanej,
2 -3 marchewki, 1 małą pietruszkę, 2 łyżki kaszy kukurydzianej , 6 ziemniaków, ,
1 średnią cebulę, kawałeczek białej części pora,1 łyżkę płatków owsianych , 1 łyżeczkę kaszy jęczmiennej , szczyptę chilli,
sól do smaku.( najlepiej sól morską)
Gotuj 1 godzinę, zmiksuj lub ubij tłuczkiem do ziemniaków
ok. ½ łyżeczki soku z cytryny,
szczyptę majeranku,
troszkę masło ew 3-4 krople oliwy z oliwek
szczyptę pieprzu czarnego.
Pogotuj jeszcze ok 5 minut i wlej do talerzy i słoików.






Ja robię 2 porcje takiej zupy , wekuję i mam gęstą zupę na obiad dla Synka na parę dni.Zupa tak zawekowana jest świeża przez kilka dni a nawet tydzień.Po wyjęciu zupy z lodówki , zawsze zagotowuję zupke aby przywrócić energię . Zupy są najlepszym obiadem zwłaszcza jesienią i zimą. Smacznego
czwartek, 25 sierpnia 2011
Wczoraj w nocy upiekłam 3 chleby , typowo pszenno-żytnie czyli idealne dla dzieci do lat 3 ( jakoże dzieci najlepiej trawią właśnie taki chleb). Dzieciom najlepiej podawać czerstwy chleb taki 5 dniowy,
Zrobiłam 2 porcje , poniżej podaję przepis na 1 porcję tzn 1,5 chleba :
Do robota kuchennego dodałam
250 gram mąki chlebowej , może być pszenna
250 gram mąki żytniej
7 gram drożdzy
łyżkę tymianku
łyżeczkę majeranku
łyżeczkę imbiru
włączyłam robota na małe obroty i dodałałm ok 315 ml letniej wody z leczniczą herbatką rooibos. Płyn nalezy wlewać powoli . Ciasto jest dobre jak już odchodzi od miski i noża.
Wtedy dodaje trochę soli morskiej i znowu włączam na obroty.
Chleb przekładam do miski , przykrywam folią przezroczystą
i wkładam do piekarnika w którym włączam żarówkę na ok 1.5 godz ( lub stawiam na lodówce na 5 godz)
jak ciasto wyrośnie , to biję je drewnianą łyżką i przekładam je do 1,5 szt formy silikonowej
znowu przykrywam folią i wkładam do piekarnika z tą żarówką na około 20 min

wyjmuje jajko z lodówki , roztrzepuje w kubku
jak ciasto podrośnie to smaruje je jakiem aby skórka była chrupiąca i błyszcząca
sypię tymiankiem i znowu smaruję jajkiem aby zioła lepiej się trzymały
wkładam do piekarnika elektrycznego i piekę około 25-30 min. Skórka jest dobrze spieczona i wykałączka sucha.

Chleb studzę na kratce ,
Chleby przechwuję w piekarniku , zawienięte w lnianą ściereczkę
niedziela, 26 czerwca 2011
Co jeszcze może jeść roczniak ( poza tym co jest w przepisach w TEJ książce)
Czasem można gotować na króliku, gołębiu, gęsinie bez skory oraz na jagnięcinie
Trochę serka koziego
Makaron z mąki durum
Raz na miesiac wieprzowina
Białko jajka zaczynac od 1/4 łyzeczki
Kasztany jadalne, mąka kasztanowa
POMIDOR
Smak kwaśny. Drzewo
Natura: silne Yin
Warzywo to jest bogatym źródłem beta–karotenu, witaminy A, kwasu foliowegoi witaminy C, zawiera też nieco witaminy K, E, B1, B2, B3, B6, biotynyi aminokwasów. Ze składników mineralnych pomidory zawierają najwięcejpotasu, a także sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu,miedzi i cynku oraz soli bromu. Znajdziemy tu także likopen – cenny antyutleniacz.Pomidorów używamy głównie w formie duszonej jako kwaśny dodatek do sosów i zup dla dzieci alergicznych powyżej 1,5 roku życia, zaś latem na kanapkę dla dzieci zdrowych powyżej trzech lat

http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal
środa, 22 czerwca 2011
Placuszki ziemniaczane
Dla kogo:
– wszystkie dzieci od 1,5 roku wzwyż,
– mamy karmiące.
Pora roku:– cały rok, szczególnie jesienią i zimą.
Z – Ugotuj 6–10 ziemniaków, jeszcze gorące przeciśnij przez praskę. Po lekkim ostudzeniu dodaj 1/2 łyżeczki kminku mielonego,
M – szczyptę imbiru, szczyptę chilli, 1/4 łyżeczki kolendry mielonej, szczyptę pieprzu czarnego lub białego, bądź ziołowego,
W – szczyptę soli,
D – szczyptę bazylii lub zielonej pietruszki, kilka kropel soku z cytryny, jeśli placuszki będą podawane bez sosu,
O – szczyptę kurkumy,
Z – szczyptę kminku mielonego
,o – 1/2 łyżeczki cząbru.
Uzyskaną masę formuj w placuszki i zapiekaj na patelni teflonowej beztłuszczu, bądź na oliwie – dzieciom powyżej dwóch lat
.Uwagi:Ja podaję placki z ociupinką sosu salsa (patrz przepis). Dzieciom alergicznym sos salsa można podać, gdy objawy alergii ustąpią – nie wcześniej. Jest to też wspaniałe danie dla matek karmiących. Placki można popijać zupą.
Przepis pochodzi z tej książki :
http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal
niedziela, 19 czerwca 2011
Gulasz cielęco–indyczy dla niemowląt
Dla kogo:
– dzieci od szóstego miesiąca życia,
– matki karmiące.
Pora roku:
– cały rok.
Pokroj w kostkę 40 dag cielęciny i 40 dag indyka.
Z – Pokrojoną cielęcinę włoż do rondla i dodaj 1 większą marchewkę oraz
1 korzeń pietruszki pokrojony według uznania, bądź starty na tarce, 1/5 łyżeczki kminku mielonego,
M – 1/5 łyżeczki imbiru, chilli, 1/4 łyżeczki kolendry mielonej, pokrojonego indyka, średnią poszatkowaną cebulę, 2 małe wyciśnięte ząbki czosnku,
W – 1/2 łyżeczki Vegety, 3/4 łyżeczki soli,
D – szczyptę bazylii, 3 gałązki posiekanej pietruszki zielonej,
O – szczyptę kurkumy i tymianku, po czym zalej to wszystko ok. 1/2 litra wrzątku.
Postaw na gaz i dodaj troszkę masełka, bądź szczyptę kminku.
Duś ok. 40 min.
Sprawdź słoność i dodawaj:
M – szczyptę pieprzu czarnego,
W– sol do smaku (jeśli słoność jest odpowiednia, dodaj soli tylko okruszynę),
D – 2/3 łyżeczki soku z cytryny,
O – szczyptę majeranku, bądź kozieradki,
Z – odrobinę masła lub oliwy z oliwek,
Przepis pochodzi z tej książki :
http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal
poniedziałek, 18 kwietnia 2011
JOGURT NATURALNY
Smak kwaśny. Drzewo
Natura: Yin
Zawiera dużą ilość aminokwasów, wapnia, cynku, fosforu, potasu, sodu, małą
ilość magnezu, a także witaminy z grupy B i A. Jogurt jest produktem
ochładzającym i powinien być spożywany sezonowo do równoważenia potraw,
głównie latem i wiosną, kiedy to wątroba ma swoje maksimum energetyczne.
Jogurt nie jest zalecany dla dzieci alergicznych, a dzieci zdrowe od
drugiego roku życia, powinny go jeść z umiarem do gorących potraw Yang,
np. placków ziemniaczanych, czy frytek.
JOGURT NATURALNY
Smak kwaśny. Drzewo
Natura: Yin
Zawiera dużą ilość aminokwasów, wapnia, cynku, fosforu, potasu, sodu, małą
ilość magnezu, a także witaminy z grupy B i A. Jogurt jest produktem
ochładzającym i powinien być spożywany sezonowo do równoważenia potraw,
głównie latem i wiosną, kiedy to wątroba ma swoje maksimum energetyczne.
Jogurt nie jest zalecany dla dzieci alergicznych, a dzieci zdrowe od
drugiego roku życia, powinny go jeść z umiarem do gorących potraw Yang,
np. placków ziemniaczanych, czy frytek.
Ziołowy jogurt naturalny*
Dla kogo:
– dzieci zdrowe.
Pora roku:
– wiosna, lato, ciepła jesień.
D – Wlej jogurt naturalny do miseczki,
O – wsyp odrobinkę kurkumy (1/5 łyżeczki), małą szczyptę roztartego majeranku,
Z – szczyptę kminku mielonego,
M – małą szczyptę pieprzu czarnego, większą ziołowego,
W – sól do smaku, dobrze wymieszaj, odstaw na około 1 godzinę w chłodne
miejsce, ale nie do lodówki.
Uwagi:
Taki jogurt podawaj dzieciom zdrowym do placków ziemniaczanych, smażonych
ziemniaków, frytek lub do popijania małymi łyczkami w szczególnie
upalny dzień (ale nigdy prosto z lodówki!) do godziny 16.00.
środa, 16 marca 2011
Herbatka żelazna
Dla kogo:
– dzieci zdrowe – od ok. 1,5 roczku,
– alergicy – od ok. drugiego roku życia,
– mamy karmiące,
– kobiety ciężarne.
Pora roku:
– cały rok.
O – Do 1,5 litra wrzącej wody wrzuć 1/2 łyżeczki tymianku,
Z – pół łyżeczki świeżej posiekanej (lub 1/3 łyżeczki suszonej) pokrzywy,
1 łyżeczkę lukrecji, pół łyżeczki anyżu,
M – 1/3 łyżeczki imbiru.
Gotuj 3–5 minut.
Uwagi:
Dzieciom zdrowym podawaj tę herbatkę nie częściej niż 2–3 razy w tygodniu,
z uwagi na sporą ilość żelaza obecnego w liściach pokrzywy. Dzieciom
ze stwierdzoną anemią można podawać do pięciu razy tygodniowo. Polecam
ją świeżo upieczonym mamom, które po porodzie często cierpią na
niedokrwistość oraz zmęczenie, a zwłaszcza tym, które karmią piersią. Mogą
one pić 1–2 szklanki takiej herbatki codziennie przez trzy miesiące po
porodzie, potem co drugi dzień, a następnie co trzeci, aż do osiągnięcia
optymalnego poziomu żelaza we krwi.
Źródło przepisu: Monika Biblis
Przepis pochodzi z tej książki :
http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal
niedziela, 13 marca 2011
Marchwianka
- g - 1/2 litra wrzątku,
- g - szczypta kurkumy,
- sł - ok. 1/2 kg dobrej, słodkiej, pokrojonej w grubą kostkę marchewki,
- o- 1 ząbek czosnku,
- -o szczypta imbiru.
Gotować 1 godzinę i zmiksować.
Podawać dziecku, kiedy ma problemy jelitowe: zaparcia, biegunkę, kolkę, wzdęcie oraz katarek czy kaszelek.
Można rozcieńczyć i podawać butelką, ale raczej łyżeczką przy jednoczesnym karmieniu piersią.
Może być dodawana do owsianki - zarówno maluszki, jak i starsze dzieci cenią sobie tę kompozycję.
Przepis pochodzi z Filozofii życia A. Ciesielskiej.
http://selkar.pl/aff/44/advanced_search_result.php?autor=%20%2BAnna%20%2BCiesielska
poniedziałek, 28 lutego 2011
Zupkę tę można podawać już dzieciom , które mają ukończone 6 mcy , nawet dla alergików.Ponieważ została stworzona i przetestowana przez niejedną mamę alergika. Jest szczególnie polecana jesienią i zimą. Jest ważne aby zupę tworzyć według podanej kolejności i ze wszystkich podanych tutaj składników.
Przepis:
1 litr gotującego wrzątku, szczypta tymianku,
ok. 7 dag cielęciny z kością, szczypta kminku,
szczypta imbiru, 1 ziele angielskie,
1/2 łyżeczki soli najlepiej morskiej
Gotuj 1,5 godziny i dodaj:
2–3 gałązki pietruszki zielonej, szczyptę bazylii,
szczyptę kurkumy, 1 łyżka kaszy gryczanej,
2 mniejsze marchewki, 1 małą pietruszkę, 6–8 ziemniaków, można dodać
1 małego batata,
1 średnią cebulę, kawałeczek białej części pora, plasterekeowetowa, szczyptę chilli,
sól do smaku.
Gotuj 1 godzinę, zmiksuj, podziel zupkę na dwie połowy i w jednej części
zmiksować 1 łyżeczkę mięska, i dosmakuj obie:
ok. 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
szczyptę majeranku,
3–4 krople oliwy z oliwek, bądź masło,
szczyptę pieprzu czarnego.
Zupa z kaszą gryczaną musi być dobrze zrównoważona smakiem kwaśnym,szczególnie wiosną i latem, zatem zwróć na to baczną uwagę i próbuj pod koniec gotowania.




Przepisy czerpię z ksiazki :Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych
Uwagi:
poniedziałek, 21 lutego 2011
Kasza gryczana niepalona jest dostępna np w tesco :) Kasza gryczana niepalona ma większą wartość odżywczą niż kasza gryczana palona (podczas palenia traci ok. 50 % witamin). Dla dzieci gotujemy tylko niepaloną, z uwagi na delikatniejszy, niezbyt gorzki, smak. http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal
piątek, 11 lutego 2011
Puree ziemniaczane z marchewką
Dla kogo:
– wszystkie dzieci powyżej sześciu miesięcy,
– mamy karmiące.
Pora roku:
– cały rok.
O – Do ok. 1/2 l wrzątku dodaj szczyptę kurkumy,
Z – 2–3 ziemniaki, 1 mniejszą marchewkę, 1/5 łyżeczki kminku,
M – 1 malutką posiekaną cebulę, maleńki ząbek czosnku,
W – 1/2 łyżeczki soli,
D – 5–6 kropli soku z cytryny (cytrynę dodawać wiosną).
Gotować tak długo, aby wody zostało mało i utłuc, nie odcedzając, a dodając
troszeczkę masła lub 3 krople oliwy z oliwek.
159
Uwagi:
Czosnek radzę dodawać jesienią i zimą, wiosną nie dodawać wcale, a latem
wymiennie z cebulką. Puree można jeść samodzielnie bądź popijać zupką.
Dla kogo:
– wszystkie dzieci powyżej sześciu miesięcy,
– mamy karmiące.
Pora roku:
– cały rok.
O – Do ok. 1/2 l wrzątku dodaj szczyptę kurkumy,
Z – 2–3 ziemniaki, 1 mniejszą marchewkę, 1/5 łyżeczki kminku,
M – 1 malutką posiekaną cebulę, maleńki ząbek czosnku,
W – 1/2 łyżeczki soli,
D – 5–6 kropli soku z cytryny (cytrynę dodawać wiosną).
Gotować tak długo, aby wody zostało mało i utłuc, nie odcedzając, a dodając
troszeczkę masła lub 3 krople oliwy z oliwek.
Uwagi:
Czosnek radzę dodawać jesienią i zimą, wiosną nie dodawać wcale, a latem
wymiennie z cebulką. Puree można jeść samodzielnie bądź popijać zupką.
Przepisy czerpię z tych ksiazek :
Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych
http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal
Filozofia życia
http://selkar.pl/aff/44/filozofia_zycia_anna_ciesielska_p_87845.html
wtorek, 08 lutego 2011
Zupki gotuję tylko na cielęcinie z kością i indyku tzn na skrzydełku indyka :)
Może też być szyjka indyka ew. kawałeczek udka
poniedziałek, 07 lutego 2011
niedziela, 06 lutego 2011
Kartoflanka na cielęcinie
O – Na 1 litr wrzątku wsyp szczyptę tymianku
Z – kawałeczek cielęciny około 10 -15 dag szczypta kminku
Gotujemy ok 1-5 godziny
I dodajemy 3 średnie marchewki , 1 małą pietruszkę, 5–8 ziemniaków,
M – 1 średnią cebulę, 2 ząbki czosnku, szczyptę chilli,
W – 1/4 łyżeczki soli.
Gotuj ok. 1 godziny, po czym wrzuć:
D – 1-2 gałązki pietruszki zielonej, szczyptę bazylii
O – szczyptę kurkumy i szczyptę majeranku
Z – 2–4 krople oliwy z oliwek, bądź dzieciom zdrowym troszkę masełka,
Gotuj około 5 min.
Uwagi:
Dzieciom kilkumiesięcznym można dodać w smaku słodkim (Z) 1 łyżkę kaszy
kukurydzianej i 1 łyżkę płatków owsianych w ostrym (M).
Przepisy czerpię ( przerabiam) z tych ksiazkek :
http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal
Filozofia życia
http://selkar.pl/aff/44/filozofia_zycia_anna_ciesielska_p_87845.html

piątek, 04 lutego 2011
Kasza gryczana niepalona – przepis podstawowy
Dla kogo:
– dzieci zdrowe i z alergią – od szóstego miesiąca życia,
– kobiety w ciąży i karmiące.
Pora roku:
– cały rok, ale jesienią i zimą częściej, wiosną i latem– rzadziej.
O – Na 2 szklanki wrzącej wody wrzuć 1 szklankę kaszy gryczanej niepalonej,
Z – pół łyżeczki masła (dzieciom z alergią 1/3 łyżeczki),
M – szczyptę pieprzu czarnego lub ziołowego,
W – pół łyżeczki soli.
Gotuj kaszę na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie
zdejmij z ognia w rękawicach kuchennych, owiń dokładnie ściereczką, gazetami
i ręcznikiem. Schowaj między kołdrami i/lub poduchami. Pozostaw na
min. pół godziny, aby kasza „doszła”.
To również stary, dobry sposób na utrzymywanie gotowych potraw w ciepłej
temperaturze.
Jeśli zaś z jakichś powodów nie chcesz lub nie możesz zastosować takiego
sposobu, po prostu gotuj kaszę pod przykryciem na małym ogniu minimum
30 minut.
Uwagi:
Kaszę podawaj tylko z dobrze zakwaszonym sosem, ewentualnie ze zmiksowaną
zupką. Dla dzieci gotujemy tylko niepaloną, z uwagi na delikatniejszy,
niezbyt gorzki, smak.
Taką kaszę powinno się jeść raz w tygodniu. Dzieciom z grupą krwi B podajemy
nawet rzadziej, raz na dwa tygodnie, ponieważ ta grupa krwi ma tendencje
– szczególnie przy dolegliwościach – do sklejania się krwinek.
Malutkie dzieci do roczku jedzą kaszę gryczaną w zupkach.
Kasza gryczana niepalona – przepis podstawowy
Dla kogo:
– dzieci zdrowe i z alergią – od szóstego miesiąca życia,
– kobiety w ciąży i karmiące.
Pora roku:
– cały rok, ale jesienią i zimą częściej, wiosną i latem– rzadziej.
O – Na 2 szklanki wrzącej wody wrzuć 1 szklankę kaszy gryczanej niepalonej,
Z – pół łyżeczki masła (dzieciom z alergią 1/3 łyżeczki),
M – szczyptę pieprzu czarnego lub ziołowego,
W – pół łyżeczki soli.
Gotuj kaszę na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie
zdejmij z ognia w rękawicach kuchennych, owiń dokładnie ściereczką, gazetami
i ręcznikiem. Schowaj między kołdrami i/lub poduchami. Pozostaw na
min. pół godziny, aby kasza „doszła”.
To również stary, dobry sposób na utrzymywanie gotowych potraw w ciepłej
temperaturze.
Jeśli zaś z jakichś powodów nie chcesz lub nie możesz zastosować takiego
sposobu, po prostu gotuj kaszę pod przykryciem na małym ogniu minimum
30 minut.
Uwagi:
Kaszę podawaj tylko z dobrze zakwaszonym sosem, ewentualnie ze zmiksowaną
zupką. Dla dzieci gotujemy tylko niepaloną, z uwagi na delikatniejszy,
niezbyt gorzki, smak.
Taką kaszę powinno się jeść raz w tygodniu. Dzieciom z grupą krwi B podajemy
nawet rzadziej, raz na dwa tygodnie, ponieważ ta grupa krwi ma tendencje
– szczególnie przy dolegliwościach – do sklejania się krwinek.
Malutkie dzieci do roczku jedzą kaszę gryczaną w zupkach.
Przepisy czerpię z tej ksiazki : http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal

|
 Anna Ciesielska

Anna Ciesielska

Anna Ciesielska
 Coś dla
mnie
|