Zdrowe gotowanie według pięciu przemian. Szykujcie przyprawy :
sobota, 12 stycznia 2013

Uwielbiam tą zupę . Lubię nagotować jej cały gar , pójść na spacer z synkiem i po powrocie zajadać się pyszną , sytą  i wciąż gorącą zupą.

 

Składniki ( na pól gara) :

  • ok 500g wołowiny z kością lub baraniny z kością
  • 5-6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 1/8 kapusty włoskiej (zimą i jesienią - kapustę można pominąć)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • tymianek i kurkuma - szczypta
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki imbiru
  • pieprz czarny
  • szczypta soli morskiej
  • ew. wegeta domowej produkcji (do smaku)
  • szczypta bazyli
  • zielona pietruszka  ( garść)
  • majeranek szczypta
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki

 

Wykonanie:

  • Do 2-3 litów wrzącej wody dodać:

szczyptę tymianku i kurkumy

mięso

kmink mielony 

kaszę jęczmienną 

liść laurowy

ziele angielskie

1/2 łyżeczki imbiru

  • Gogotować ok. 1,5godz ( lub 30 min w szybkowarze)
  • Potem dodać drobno pokrojone cebule i  pory i 
  • 1/4 główki kapusty włoskiej drobno posiekanej i pokrojoną kalarepę (wersja na lato; zimą pominąć ten fragment)
  • Dodać łyżeczkę wegety, soli do smaku, szczyptę bazylii, garść zielonej pietruszki lub innej pokrojonej zieleniny
  • Dodać szczyptę majeranku, wrzącą wodę do uzupełnienia ilości zupy,
  • Dodać drobno pokrojone marchewki, dużą pokrojoną pietruszkę, pokrojone ziemniaki
  • gotować ok. 1/2 godz. (do miękkości jarzyn)
  •  dosmakować: pieprzem,solą, zieloną pietruszką

 

  • Orginalny Przepis pochodzi z ksiązki Anny Ciesielskiej

 

  •  
21:48, calineczkazbajkii , od 8 mca
Link Komentarze (2) »
środa, 07 listopada 2012

Ten  pudding robię zawsze jak moje dziecko dostaje kataru , a przy jesiennej pogodzie to się zdarza . Podaję memu 2 latkowi taki pudding 3x dziennie + normalne wszystkie  gotowane  ciepłe posiłki. Katar znika w przeciągu 1-2 dni. Polecam ten pudding wszystkim dzieciom ale także i dorosłym.

 
Składniki:

 

  • 250 g kaszy jaglanej ( 1 miarka )
  • ok 500 ml  zimnej wody (2 miarki)
  • pół szklanki mleka
  • 170 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru
Wykonanie:
  1. Kaszę dobrze przepłukać zimną wodą i wsypać do garnka
  2. Zalać wodą (2 x więcej niż kaszy)
  3. Dodać przyprawy, zamieszać i gotować aż do wyparowania wody. Ewentualnie mieszać aby kasza się nie przypaliła .
  4. Następnie dodać mleko zwykłe i skondensowane oraz miód.
  5. Gotować aż pudding będzie bardzo gęsty. Mieszać dość często aby kasza się nie przypaliła.
  6. Dużo zdrowia i smacznego życzę :)

Image

Bardzo dobrze gotuje się ten pudding w garnku do gotowania ryżu.

00:11, calineczkazbajkii , od 1 roku
Link Komentarze (2) »
sobota, 24 września 2011

Lubię takie dania , szybkie smaczne i zdrowe

 

Do robota kuchennego wsypałam/wrzuciłam

3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

szczyptę kminku

małą rozgotowaną marchewkę ( z zupy)

jedno jajko

szczyptę imbiru

2 ziarnka soli morskiej

zmiskowałam to bardzo dokładnie

Nastepnie dodałam ,

szczyptę natki pietruszki

szczypte kozieradki

szczyptę kminku 

 

nagrzałam patelnie 

roztarłam na niej kropelkę oliwy

i usmażyłam z dwóch stron tego smacznego omleta, które właśnie moje dziecko zjadło na kolację 

 

19:53, calineczkazbajkii , od 1 roku
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 września 2011

Dla małego dziecka zdrowo jest podawać gotowane owoce. Surowe owoce maja kwas , który niekorzystnie działa na układ pokarmowy. Coś w tym jest , skoro jabłka działają przeczyszczająco.

Zrobiłam dziś dla nas Cynamonowo -miodowe  jabłka na parze

Do garnka wstawiłam wkładkę do gotowania na parze 

wlałam wode poniżej poziomu tej wkładki

i zagotowałam.

W międzyczasie wziełam 3 jabłka

przekroiłam je na pół

wydrążyłam nasiona

i posypałam wszystko szczypta kurkumy

maźnęłam lekko miodem

posypałam cynamonem

i położyłam na tą wkładkę do garnka.

Gotowałam 30 minut.

Po tym czasie wyłączyłam gaz .

Jabłka się studziły.

Później moj mały Synek zjadał jedną połóweczkę ze smakiem.

Polecam jabłka po roczku .Najlepiej wiosną i latem. Jesienią i zimą tylko od czasu do czasu.

21:30, calineczkazbajkii , od 1 roku
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 19 września 2011

 

 Ugotowałam zupę na parę dni. O jak fajnie , nie muszę codziennie siedziec przy garach , zwłaszcza jak jest tyle innych ciekawych rzeczy do robienia z 15-cznym dzieckiem .

Danie na dziś , jutro i pojutrze … tadddaaammmm :

Zupa krem brokułowo-kalafiorowa dla całej rodziny 

Do dużego garnka ( min 5 litrów)

Wlej ok 2 litry wody i zagotuj

Dodaj:

Dużą szczyptę tymianku

Dużą szczyptę kurkumy

Dużą szczyptę kminku

Dużą szczyptę pieprzu

Liść laurowy

4 ziela angieslkie

600 gram żeberek wieprzowych

Dużą szczyptę soli morskiej

Gotuj 30 minut w szybkowarze lub 1,5 w normalnym garnku

Natępnie dodaj

Łyżeczkę natki pietruszki

Dużą szczyptę majeranku

Pół łyżeczki oliwy z oliwek lub kawalątek masła

2 ziemniaki ( wszystkie warzywa najlepiej drobno pokroić aby szybciej się ugotowały , poza tym więcej ich się zmieści do garnka).

4 marchewki

1 korzeń pietruszki

1 płaska łyżka kaszy kukurydzianej

1cały lub pokrojony  brokuł

1 cały lub pokrojny  kalafior

Płaską łyżke płatków owsianych

1 cebulę

2 duże  ząbki czosnku

Dużą szczyptę imbiru

Dużą szczyptę pieprzu czarnego

Dużą szczyptę pieprzu cayenne

Dużą szczyptę kolendry

Szczyptę soli morskiej

Zagotować i gotować około 30 min aż  warzywa będa bardzo miękkie.

Wyjąć żeberka .

Następnie zmiksować blendrem

Dodać łyżeczkę soku z cytryny

Małą szczypte tymianku

Małą szczypte kminku

Zupa gotowa. Dla mego  15-cznego Synka dodatkowo ugotowałam a wreczrozgotowałam 6 ziemniaków  ( wrzątek , tymianek , ziemniaki , kminek) i dodatkowo do każdej porcji zupy dokładam ziemniaka aby zupa była gęstsza.  Wyszło mi 6 dużych słoików zupy  + 2 talerze zupy.

zupa brokulowo-kalafiorowa

ps. Zupę można podawać od roczku ze względu na ochładzające działanie wieprzowiny. Zupę bez mięsa można gotować już od 9 miesiaca 

15:04, calineczkazbajkii , od 1 roku
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 września 2011

Zastosowanie:

Cytrynówka przeznaczona jest dla dzieci zdrowych od ośmiu miesięcy i dla dzieci alergicznych od 1,5 roczku.

Wykonanie:

Do 1 szklanki wrzątku dodać 1/2 łyżeczki soku z cytryny i miód do smaku.

czerpakiem z Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych

12:14, calineczkazbajkii , zGdy dziecko choruje
Link Komentarze (1) »
piątek, 16 września 2011


Omlet pszenno-kukurydziany

omlet

Wróciłam dziś z Synkiem z długiego spaceru i jako że obydwoje byliśmy głodni , przygotowałam mu szybkiego omleta przed właściwym obiadem czyli schabem pieczonym , który upiekłam wczoraj.

Omlet robi się szybko

rozgrzałam patelnię i wlałam na nią

  • kroplę oliwy ( którą roztarłam pędzelkiem )

do dzbanka wrzuciłam

  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżkę maki pszennej
  • 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej

zmiksowałam to i dodałam

  • szczyptę cynamonu i
  • szczyptę imbiru
Smaży się chwilkę na każdej ze stron i zaraz nasze dziecko może to zajadać . Można podawać od roczku ze względu na białko , z samym żółtkiem można podawać wcześniej jak dziecko już umie gryźć.
smacznego dzieciaczkom życzę ( ps mi też ten omlet smakuje)
21:50, calineczkazbajkii , od 1 roku
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 września 2011

Udało się ! Upiekłam schab , pierwszy raz w moim zyciu , na dodatek wyszedł smaczny i w miarę soczysty. Mój Mały Synek zajadał się nim ze smakiem.

Soczysty pieczony schab dla dzieci i dorosłych smakoszy

 

2 kg schabu z dziurą w środku , trochę rozbiłam tłuczkiem

Natarałm z każdej strony i w środku

0,5 łyżeczką soli morskiej

1 łyżeczką soku z cytryny

0,5 łyżeczką bazyli

0,5 łyżeczką kurkumy

0,5 łyżeczką majeranku

1  łyżeczką oliwy z oliwek

0,5 łyżeczką kminku mielonego,

0,5 łyżeczką imbiru

0,5 łyżeczką pieprzem czarnego

0,5 łyżeczką pieprzu cayenne

Zaszurowałam to tymi samymi sznurkami , które były razem ze schabem

Do środka włożyłam 3 ząbki czosnku i jedną pokrojoną cebulę

Zapakowałam to w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 7 godzin

Po południu czyli po 7 godz

Nagrzałam piekarnik  elektryczny do temp 200 stopnii ( to jest max dla foli , można na wyższą temp jeżeli masz taką folię )

Włożyłam schab do rekawa do pieczenia , zawiązałam i położyłam na blaszkę do pieczenia.

Piekłam przez 15 minut w temp 200 stopnii

Następnie piekłam przez 2 godz w tem 135 stopni

Po 2 godz wyłączyłam piekarnik i zostawiałm mieso na około 1 godz

Natepnie wyjełam mięso , sok przelałam do garnka ( na sos dla dorosłych).

Schab był już gotowy do jedzenia i zaczał być jedzony przez mojego małego Synka z wielkim smakiem ( wyrwał mi z ręki ).

Mięsa nie trzeba specjalnie rozdrabniać jak dziecko już gryzie , schab sam się ładnie rozchodzi .

Polecam dla dzieci od 1 roku.

Dla dorosłych polecam z musztardą lub chrzanem z ćwikłą

Smacznego

 

23:14, calineczkazbajkii , od 1 roku
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 września 2011

 

Mam czasem takie dni. Nic mi się nie chce ,nic a nic. Gotować też mi się nie chce. Ja mogę zjeść prawie że cookolwiek ,ale moje dziecko już nie. Synkowi podaję dobre i zdrowe jedzonko. W takie dni cieszę się ,że  wekuję i mroże ….oh …. Wekowane obiadki się skończyły , ale coś tam jeszcze w zamrażarce jest. Mroże max na 3 tyg- to jest tak zwane krótkie mrożenie . Wyjętą potrawę zagotowuję i  jeszcze chwilę gotuję oraz dodaję szczyptę imbiru  , aby przywrócić energię jedzeniu.

Ps. W moich przepisach znajdziecie często kasze : jeczmienną , gryczaną niepaloną , jaglaną , kukurydzianą oraz płatki owsiane , czasem ryż . .Używam ich jako zagęszczaczy a dają one dodatkowo mojemu dziecku dużo witamin i minerałow.

Pewnie też zauwazyłyście , że długo gotuję. Tak , to jest bardzo ważne alby wszystko było dobrze ugotowane a czasem rozgotowane , jest wtedy lepiej trawione i przyswajane przez dzieci. Gotuję w szybkowarze , co skraca czas gotowania o 66 % , czyli  czas zawsze nastawiam na 1/3  który jest w przepisie.

 

Dziś mojemu kochanemu Synkowi podałam

Duszonkę warzywno-kaszową dla roczniaków

Do ok 3 szklanek  wrzątku dodałam:

szczyptę tymianku i kurkumy,

4  marchewki , szczyptę kminku, 1/5 łyżeczki masła (  mozna dodać  5–6 kropli oliwy z oliwek) , 1-2 łyżki kaszy kukurydzianej i/lub jaglanej

1 dużą cebulę, ok 1/3 brokuła ,  szczyptę imbiru, szczyptę pieprzu białego, 1 łyżkę płatków owsianych

sól do smaku ( sól morską polecam)

ew. zimna woda jeżeli widać ze jest potrzebna

1 łyżeczkę posiekanej pietruszki zielonej,

Gotuj do miękkości ok. 30–40 min. ubij tłuczkiem lub zmiksuj

i dosmakuj:

około 1/2 łyżeczki soku z cytryny,

ociupinką masełka bądź oliwy z oliwek; 

szczyptą pieprzu

Zagotuj i gotowe.

Te danie może służyć jako danie główne albo jako dodatek do obiadu …

Smacznego dzieciom życzę. Mój Synek zjadł całą zawartość tej salaterki.

 

Duszonka  warzywno-kaszowa  dla roczniaków

Duszonka warzywno-kaszowa dla roczniaków

 Inspiracje czerpię z mojej ulubionej ksiązki kucharskiej Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych

17:19, calineczkazbajkii , od 1 roku
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 28 sierpnia 2011

Czasem robię taką zupkę memu Synkowi  i dodaje wszystko co mam pod ręką ,no prawie.Zupkę można podawać dzieciom od 6 miesiąca. Polecana również dla alergików.W podanych przeze mnie przepisach , ważne jest aby  dodawać wszystko w takiej kolejności jak podaję. Niczego nie pomijać, a jeżeli dodawać to w odpowiednim smaku pięciu przemian.

Zupa z różnymi kaszami dla małych dzieci

Do 1 litr gotującego wrzątku, dodaj szczypte  tymianku,

ok. 7 dag cielęciny z kością, szczypta kminku,

szczypta imbiru,1 ziele angielskie, ½ liścia laurowego

½ łyżeczki soli.

Gotuj 1,5 godziny i dodaj:

łyżeczkę suszonej natki pietruszki lub 2 gałązki świeżej , szczyptę bazylii,

szczyptę kurkumy, 1 łyżka kaszy gryczanej,

2 -3 marchewki, 1 małą pietruszkę,  2 łyżki kaszy kukurydzianej ,  6 ziemniaków, ,

1 średnią cebulę, kawałeczek białej części  pora,1  łyżkę płatków owsianych , 1 łyżeczkę kaszy jęczmiennej , szczyptę chilli,

sól do smaku.( najlepiej sól morską)

Gotuj 1 godzinę, zmiksuj lub ubij tłuczkiem do ziemniaków

ok. ½ łyżeczki soku z cytryny,

szczyptę majeranku,

troszkę masło ew 3-4 krople oliwy z oliwek

szczyptę pieprzu czarnego.

Pogotuj jeszcze ok  5 minut i wlej do talerzy i słoików.

Ja robię 2 porcje takiej zupy , wekuję i mam  gęstą zupę na obiad dla Synka na parę dni.Zupa tak zawekowana jest świeża przez kilka dni a nawet tydzień.Po wyjęciu zupy z lodówki , zawsze zagotowuję zupke aby przywrócić energię . Zupy są najlepszym obiadem zwłaszcza jesienią i zimą. Smacznego

19:31, calineczkazbajkii , od 6 mca
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 25 sierpnia 2011

Wczoraj w nocy upiekłam 3 chleby ,  typowo pszenno-żytnie czyli idealne dla dzieci do lat 3 ( jakoże dzieci najlepiej trawią właśnie taki chleb).  Dzieciom najlepiej podawać czerstwy chleb taki 5 dniowy,

Zrobiłam 2 porcje , poniżej podaję przepis na 1 porcję tzn 1,5 chleba :

Do robota kuchennego dodałam

250 gram mąki chlebowej , może być pszenna

250 gram mąki żytniej

7 gram drożdzy

łyżkę tymianku

łyżeczkę majeranku

łyżeczkę imbiru

włączyłam robota na małe obroty i dodałałm ok 315 ml letniej wody z leczniczą herbatką rooibos.  Płyn nalezy wlewać powoli . Ciasto jest dobre jak już odchodzi od miski i noża.

Wtedy dodaje trochę soli morskiej i znowu włączam na obroty.

Chleb przekładam do miski , przykrywam folią przezroczystą

i wkładam do piekarnika w którym włączam żarówkę na ok 1.5 godz  ( lub stawiam na lodówce na 5 godz)

jak ciasto wyrośnie , to biję je drewnianą łyżką i przekładam je do 1,5  szt  formy silikonowej

znowu przykrywam folią i wkładam do piekarnika z tą żarówką na około 20 min

chleb a właściwe 3

wyjmuje jajko z lodówki , roztrzepuje w kubku

jak ciasto podrośnie to smaruje je jakiem aby skórka była chrupiąca i błyszcząca

sypię tymiankiem i znowu smaruję jajkiem aby zioła lepiej się trzymały

wkładam do piekarnika elektrycznego i piekę około 25-30 min.  Skórka jest dobrze spieczona i wykałączka sucha.

3 chleby

Chleb studzę na kratce ,

Chleby przechwuję w piekarniku , zawienięte w lnianą ściereczkę

00:53, calineczkazbajkii , od 1 roku
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 czerwca 2011

Co jeszcze  może jeść roczniak ( poza tym co jest w przepisach w TEJ książce)

Czasem można gotować na króliku, gołębiu, gęsinie bez skory oraz  na jagnięcinie

Trochę serka koziego

Makaron z mąki durum

Raz  na miesiac wieprzowina

Białko jajka zaczynac od 1/4 łyzeczki

Kasztany jadalne, mąka kasztanowa

15:56, calineczkazbajkii , rady
Link Dodaj komentarz »

POMIDOR

Smak kwaśny. Drzewo

Natura: silne Yin

Warzywo to jest bogatym źródłem beta–karotenu, witaminy A, kwasu foliowegoi witaminy C, zawiera też nieco witaminy K, E, B1, B2, B3, B6, biotynyi aminokwasów. Ze składników mineralnych pomidory zawierają najwięcejpotasu, a także sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu,miedzi i cynku oraz soli bromu. Znajdziemy tu także likopen – cenny antyutleniacz.Pomidorów używamy głównie w formie duszonej jako kwaśny dodatek do sosów i zup dla dzieci alergicznych powyżej 1,5 roku życia, zaś latem na kanapkę dla dzieci zdrowych powyżej trzech lat

http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal

10:47, calineczkazbajkii , rady
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 czerwca 2011

Placuszki ziemniaczane

Dla kogo:

– wszystkie dzieci od 1,5 roku wzwyż,

– mamy karmiące.

Pora roku:– cały rok, szczególnie jesienią i zimą.

Z – Ugotuj 6–10 ziemniaków, jeszcze gorące przeciśnij przez praskę. Po lekkim ostudzeniu dodaj 1/2 łyżeczki kminku mielonego,

M – szczyptę imbiru, szczyptę chilli, 1/4 łyżeczki kolendry mielonej, szczyptę pieprzu czarnego lub białego, bądź ziołowego,

W – szczyptę soli,

D – szczyptę bazylii lub zielonej pietruszki, kilka kropel soku z cytryny, jeśli placuszki będą podawane bez sosu,

O – szczyptę kurkumy,

Z – szczyptę kminku mielonego

,o – 1/2 łyżeczki cząbru.

Uzyskaną masę formuj w placuszki i zapiekaj na patelni teflonowej beztłuszczu, bądź na oliwie – dzieciom powyżej dwóch lat

.Uwagi:Ja podaję placki z ociupinką sosu salsa (patrz przepis). Dzieciom alergicznym sos salsa można podać, gdy objawy alergii ustąpią – nie wcześniej. Jest to też wspaniałe danie dla matek karmiących. Placki można popijać zupą.

Przepis pochodzi z tej książki :

http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal

00:13, calineczkazbajkii , od 1,5 roczku
Link Komentarze (2) »
niedziela, 19 czerwca 2011

Gulasz cielęco–indyczy dla niemowląt

Dla kogo:

dzieci od szóstego miesiąca życia,

matki karmiące.

Pora roku:

cały rok.

Pokroj w kostkę 40 dag cielęciny i 40 dag indyka.

Z – Pokrojoną cielęcinę włoż do rondla i dodaj 1 większą marchewkę oraz

1 korzeń pietruszki pokrojony według uznania, bądź starty na tarce, 1/5 łyżeczki kminku mielonego,

M – 1/5 łyżeczki imbiru, chilli, 1/4 łyżeczki kolendry mielonej, pokrojonego indyka, średnią poszatkowaną cebulę, 2 małe wyciśnięte ząbki czosnku,

W – 1/2 łyżeczki Vegety, 3/4 łyżeczki soli,

D – szczyptę bazylii, 3 gałązki posiekanej pietruszki zielonej,

O – szczyptę kurkumy i tymianku, po czym zalej to wszystko ok. 1/2 litra wrzątku.

Postaw na gaz i dodaj troszkę masełka, bądź szczyptę kminku.

Duś ok. 40 min.

Sprawdź słoność i dodawaj:

M – szczyptę pieprzu czarnego,

W– sol do smaku (jeśli słoność jest odpowiednia, dodaj soli tylko okruszynę),

D – 2/3 łyżeczki soku z cytryny,

O – szczyptę majeranku, bądź kozieradki,

Z – odrobinę masła lub oliwy z oliwek,

 Przepis pochodzi z tej książki :

http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal


21:12, calineczkazbajkii , od 6 mca
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 kwietnia 2011
JOGURT NATURALNY
Smak kwaśny. Drzewo
Natura: Yin
Zawiera dużą ilość aminokwasów, wapnia, cynku, fosforu, potasu, sodu, małą
ilość magnezu, a także witaminy z grupy B i A. Jogurt jest produktem
ochładzającym i powinien być spożywany sezonowo do równoważenia potraw,
głównie latem i wiosną, kiedy to wątroba ma swoje maksimum energetyczne.
Jogurt nie jest zalecany dla dzieci alergicznych, a dzieci zdrowe od
drugiego roku życia, powinny go jeść z umiarem do gorących potraw Yang,
np. placków ziemniaczanych, czy frytek.

JOGURT NATURALNY

Smak kwaśny. Drzewo

Natura: Yin

Zawiera dużą ilość aminokwasów, wapnia, cynku, fosforu, potasu, sodu, małą

ilość magnezu, a także witaminy z grupy B i A. Jogurt jest produktem

ochładzającym i powinien być spożywany sezonowo do równoważenia potraw,

głównie latem i wiosną, kiedy to wątroba ma swoje maksimum energetyczne.

Jogurt nie jest zalecany dla dzieci alergicznych, a dzieci zdrowe od

drugiego roku życia, powinny go jeść z umiarem do gorących potraw Yang,

np. placków ziemniaczanych, czy frytek.

 

Ziołowy jogurt naturalny*

Dla kogo:

– dzieci zdrowe.

Pora roku:

– wiosna, lato, ciepła jesień.

D – Wlej jogurt naturalny do miseczki,

O – wsyp odrobinkę kurkumy (1/5 łyżeczki), małą szczyptę roztartego majeranku,

Z – szczyptę kminku mielonego,

M – małą szczyptę pieprzu czarnego, większą ziołowego,

W – sól do smaku, dobrze wymieszaj, odstaw na około 1 godzinę w chłodne

miejsce, ale nie do lodówki.

Uwagi:

Taki jogurt podawaj dzieciom zdrowym do placków ziemniaczanych, smażonych

ziemniaków, frytek lub do popijania małymi łyczkami w szczególnie

upalny dzień (ale nigdy prosto z lodówki!) do godziny 16.00.

00:01, calineczkazbajkii , od 2 r .ż.
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 marca 2011

Herbatka żelazna

Dla kogo:

– dzieci zdrowe – od ok. 1,5 roczku,

– alergicy – od ok. drugiego roku życia,

– mamy karmiące,

– kobiety ciężarne.

Pora roku:

– cały rok.


O – Do 1,5 litra wrzącej wody wrzuć 1/2 łyżeczki tymianku,

Z – pół łyżeczki świeżej posiekanej (lub 1/3 łyżeczki suszonej) pokrzywy,

1 łyżeczkę lukrecji, pół łyżeczki anyżu,

M – 1/3 łyżeczki imbiru.

Gotuj 3–5 minut.


Uwagi:

Dzieciom zdrowym podawaj tę herbatkę nie częściej niż 2–3 razy w tygodniu,

z uwagi na sporą ilość żelaza obecnego w liściach pokrzywy. Dzieciom

ze stwierdzoną anemią można podawać do pięciu razy tygodniowo. Polecam

ją świeżo upieczonym mamom, które po porodzie często cierpią na

niedokrwistość oraz zmęczenie, a zwłaszcza tym, które karmią piersią. Mogą

one pić 1–2 szklanki takiej herbatki codziennie przez trzy miesiące po

porodzie, potem co drugi dzień, a następnie co trzeci, aż do osiągnięcia

optymalnego poziomu żelaza we krwi.

Źródło przepisu: Monika Biblis


Przepis pochodzi z tej książki :

http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal

 

 

17:53, calineczkazbajkii , od 1,5 roczku
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 marca 2011

Marchwianka

  • g - 1/2 litra wrzątku,
  • g - szczypta kurkumy,
  • sł - ok. 1/2 kg dobrej, słodkiej, pokrojonej w grubą kostkę marchewki,
  • o- 1 ząbek czosnku,
  • -o szczypta imbiru.

Gotować 1 godzinę i zmiksować.

Podawać dziecku, kiedy ma problemy jelitowe: zaparcia, biegunkę, kolkę, wzdęcie oraz katarek czy kaszelek.

Można rozcieńczyć i podawać butelką, ale raczej łyżeczką przy jednoczesnym karmieniu piersią.

Może być dodawana do owsianki - zarówno maluszki, jak i starsze dzieci cenią sobie tę kompozycję.

 

Przepis pochodzi z Filozofii życia A. Ciesielskiej.

http://selkar.pl/aff/44/advanced_search_result.php?autor=%20%2BAnna%20%2BCiesielska

 

poniedziałek, 28 lutego 2011
Zupkę tę można podawać już dzieciom , które mają ukończone 6 mcy , nawet dla alergików.Ponieważ została stworzona i przetestowana przez niejedną mamę alergika. Jest szczególnie polecana jesienią i zimą. Jest ważne aby zupę tworzyć według podanej kolejności i ze wszystkich podanych tutaj składników.

Przepis:

1 litr gotującego wrzątku, szczypta tymianku,

ok. 7 dag cielęciny z kością, szczypta kminku,

szczypta imbiru, 1 ziele angielskie,

1/2 łyżeczki soli najlepiej morskiej

Gotuj 1,5 godziny i dodaj:

2–3 gałązki pietruszki zielonej, szczyptę bazylii,

szczyptę kurkumy, 1 łyżka kaszy gryczanej,

2 mniejsze marchewki, 1 małą pietruszkę, 6–8 ziemniaków, można dodać

1 małego batata,

1 średnią cebulę, kawałeczek białej części pora, plasterekeowetowa, szczyptę chilli,

sól do smaku.

Gotuj 1 godzinę, zmiksuj, podziel zupkę na dwie połowy i w jednej części

zmiksować 1 łyżeczkę mięska, i dosmakuj obie:

ok. 1/2 łyżeczki soku z cytryny,

szczyptę majeranku,

3–4 krople oliwy z oliwek, bądź masło,

szczyptę pieprzu czarnego.

Zupa z kaszą gryczaną musi być dobrze zrównoważona smakiem kwaśnym,szczególnie wiosną i latem, zatem zwróć na to baczną uwagę i próbuj pod koniec gotowania.

 

 

 

 

Przepisy czerpię z ksiazki :Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych

Uwagi:

18:50, calineczkazbajkii , od 6 mca
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 lutego 2011

Kasza gryczana niepalona jest dostępna np w tesco :)
Kasza gryczana niepalona ma większą wartość odżywczą niż kasza gryczana palona (podczas palenia traci ok. 50 % witamin).
Dla dzieci gotujemy tylko niepaloną, z uwagi na delikatniejszy,
niezbyt gorzki, smak.
http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal

12:28, calineczkazbajkii , rady
Link Dodaj komentarz »
piątek, 11 lutego 2011
Puree ziemniaczane z marchewką
Dla kogo:
– wszystkie dzieci powyżej sześciu miesięcy,
– mamy karmiące.
Pora roku:
– cały rok.
O – Do ok. 1/2 l wrzątku dodaj szczyptę kurkumy,
Z – 2–3 ziemniaki, 1 mniejszą marchewkę, 1/5 łyżeczki kminku,
M – 1 malutką posiekaną cebulę, maleńki ząbek czosnku,
W – 1/2 łyżeczki soli,
D – 5–6 kropli soku z cytryny (cytrynę dodawać wiosną).
Gotować tak długo, aby wody zostało mało i utłuc, nie odcedzając, a dodając
troszeczkę masła lub 3 krople oliwy z oliwek.
159
Uwagi:
Czosnek radzę dodawać jesienią i zimą, wiosną nie dodawać wcale, a latem
wymiennie z cebulką. Puree można jeść samodzielnie bądź popijać zupką.

Dla kogo:

– wszystkie dzieci powyżej sześciu miesięcy,

– mamy karmiące.

Pora roku:

– cały rok.

O – Do ok. 1/2 l wrzątku dodaj szczyptę kurkumy,

Z – 2–3 ziemniaki, 1 mniejszą marchewkę, 1/5 łyżeczki kminku,

M – 1 malutką posiekaną cebulę, maleńki ząbek czosnku,

W – 1/2 łyżeczki soli,

D – 5–6 kropli soku z cytryny (cytrynę dodawać wiosną).

Gotować tak długo, aby wody zostało mało i utłuc, nie odcedzając, a dodając

troszeczkę masła lub 3 krople oliwy z oliwek.

 

Uwagi:

Czosnek radzę dodawać jesienią i zimą, wiosną nie dodawać wcale, a latem

wymiennie z cebulką. Puree można jeść samodzielnie bądź popijać zupką.

 

Przepisy czerpię z tych ksiazek :

Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych

http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal

Filozofia życia

http://selkar.pl/aff/44/filozofia_zycia_anna_ciesielska_p_87845.html

17:00, calineczkazbajkii , od 6 mca
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 lutego 2011

Zupki gotuję tylko na cielęcinie  z kością i indyku tzn na skrzydełku  indyka :)

Może też być szyjka indyka ew. kawałeczek udka

23:25, calineczkazbajkii , rady
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 lutego 2011
niedziela, 06 lutego 2011

Kartoflanka na cielęcinie

 

O – Na 1 litr wrzątku wsyp szczyptę tymianku

Z – kawałeczek cielęciny około 10 -15 dag  szczypta kminku

Gotujemy ok 1-5 godziny

I dodajemy 3 średnie marchewki , 1 małą pietruszkę, 5–8 ziemniaków,

M – 1 średnią cebulę, 2 ząbki czosnku, szczyptę chilli,

W – 1/4 łyżeczki soli.

Gotuj ok. 1 godziny, po czym wrzuć:

D – 1-2 gałązki pietruszki zielonej, szczyptę bazylii

O – szczyptę kurkumy i szczyptę majeranku

Z – 2–4 krople oliwy z oliwek, bądź dzieciom zdrowym troszkę masełka,

Gotuj około 5 min.

Uwagi:

Dzieciom kilkumiesięcznym można dodać w smaku słodkim (Z) 1 łyżkę kaszy

kukurydzianej i 1 łyżkę płatków owsianych w ostrym (M).

 

Przepisy czerpię ( przerabiam) z tych ksiazkek :

http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal

Filozofia życia

http://selkar.pl/aff/44/filozofia_zycia_anna_ciesielska_p_87845.html

 


12:47, calineczkazbajkii , od 6 mca
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 lutego 2011
Kasza gryczana niepalona – przepis podstawowy
Dla kogo:
– dzieci zdrowe i z alergią – od szóstego miesiąca życia,
– kobiety w ciąży i karmiące.
Pora roku:
– cały rok, ale jesienią i zimą częściej, wiosną i latem– rzadziej.
O – Na 2 szklanki wrzącej wody wrzuć 1 szklankę kaszy gryczanej niepalonej,
Z – pół łyżeczki masła (dzieciom z alergią 1/3 łyżeczki),
M – szczyptę pieprzu czarnego lub ziołowego,
W – pół łyżeczki soli.
Gotuj kaszę na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie
zdejmij z ognia w rękawicach kuchennych, owiń dokładnie ściereczką, gazetami
i ręcznikiem. Schowaj między kołdrami i/lub poduchami. Pozostaw na
min. pół godziny, aby kasza „doszła”.
To również stary, dobry sposób na utrzymywanie gotowych potraw w ciepłej
temperaturze.
Jeśli zaś z jakichś powodów nie chcesz lub nie możesz zastosować takiego
sposobu, po prostu gotuj kaszę pod przykryciem na małym ogniu minimum
30 minut.
Uwagi:
Kaszę podawaj tylko z dobrze zakwaszonym sosem, ewentualnie ze zmiksowaną
zupką. Dla dzieci gotujemy tylko niepaloną, z uwagi na delikatniejszy,
niezbyt gorzki, smak.
Taką kaszę powinno się jeść raz w tygodniu. Dzieciom z grupą krwi B podajemy
nawet rzadziej, raz na dwa tygodnie, ponieważ ta grupa krwi ma tendencje
– szczególnie przy dolegliwościach – do sklejania się krwinek.
Malutkie dzieci do roczku jedzą kaszę gryczaną w zupkach.

Kasza gryczana niepalona – przepis podstawowy

Dla kogo:

– dzieci zdrowe i z alergią – od szóstego miesiąca życia,

– kobiety w ciąży i karmiące.

Pora roku:

– cały rok, ale jesienią i zimą częściej, wiosną i latem– rzadziej.

 


O – Na 2 szklanki wrzącej wody wrzuć 1 szklankę kaszy gryczanej niepalonej,

Z – pół łyżeczki masła (dzieciom z alergią 1/3 łyżeczki),

M – szczyptę pieprzu czarnego lub ziołowego,

W – pół łyżeczki soli.

Gotuj kaszę na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie

zdejmij z ognia w rękawicach kuchennych, owiń dokładnie ściereczką, gazetami

i ręcznikiem. Schowaj między kołdrami i/lub poduchami. Pozostaw na

min. pół godziny, aby kasza „doszła”.

To również stary, dobry sposób na utrzymywanie gotowych potraw w ciepłej

temperaturze.

Jeśli zaś z jakichś powodów nie chcesz lub nie możesz zastosować takiego

sposobu, po prostu gotuj kaszę pod przykryciem na małym ogniu minimum

30 minut.

Uwagi:

Kaszę podawaj tylko z dobrze zakwaszonym sosem, ewentualnie ze zmiksowaną

zupką. Dla dzieci gotujemy tylko niepaloną, z uwagi na delikatniejszy,

niezbyt gorzki, smak.

Taką kaszę powinno się jeść raz w tygodniu. Dzieciom z grupą krwi B podajemy

nawet rzadziej, raz na dwa tygodnie, ponieważ ta grupa krwi ma tendencje

– szczególnie przy dolegliwościach – do sklejania się krwinek.

Malutkie dzieci do roczku jedzą kaszę gryczaną w zupkach.

 

 

Przepisy czerpię z tej ksiazki : http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal

Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych

20:09, calineczkazbajkii , od 6 mca
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2